Skip to content

Herenondergoed Gids

Met zo veel modellen herenondergoed op de markt is het soms moeilijk om te kiezen. En daar komt nog eens bij dat er heel veel verschillende stofsoorten zijn. Het kiezen van de juiste stof is niet alleen belangrijk om te zorgen dat je ondergoed lang meegaat, maar ook omdat het comfort voor een heel groot deel afhangt van het materiaal.

Het belang van het juiste materiaal

Er zijn wel meer dan 20 verschillende soorten stof waarvan herenondergoed gemaakt wordt. Sommige materialen kunnen de huid irriteren of ademen bijvoorbeeld niet genoeg. Ook is vochtabsorptie een belangrijke eigenschap van ondergoed. Hoe beter de vochtabsorptie van het materiaal, hoe droger je blijft en hoe kleiner de kans op irritatie.

Voor veel mensen is katoen de meest huidvriendelijke stof, maar 100% katoen betekent vaak wel dat het ondergoed geen stretch heeft. Een combinatie van katoen en lycra of elastan is voor velen een goede en huidvriendelijke oplossing. Hierdoor krijgt het ondergoed de benodigde stretch en zal het goed in model blijven.

Voor sporters is een combinatie van katoen en lycra/elastan niet altijd optimaal, want de goede vochtabsorptie van katoen kan bij hevig transpireren juist in je nadeel werken, omdat het vocht in de stof blijft zitten. Microfiber is voor veel sporters een goed alternatief omdat het vocht afvoert in plaats van vasthoudt. Hierdoor voelt je huid en je ondergoed zo droog mogelijk aan, zowel in de zomer als in de winter.

Een goede afwerking voor optimaal comfort

Ook is de afwerking van ondergoed van belang. Wanneer naden nauwkeurig afgewerkt worden, zullen ze niet of nauwelijks voelbaar zijn. De elastische tailleband hoort niet te schuren of irriteren en mag zijn rek niet verliezen.

Voor een onderbroek van een goede kwaliteit, die aan de bovenstaande eisen voldoet, betaal je natuurlijk meer dan voor een standaard onderbroek van de markt, maar het is een verstandige investering. Een kwaliteitsonderbroek van een goed merk gaat jaren mee en het comfort zal ook na vele wasbeurten niet minder worden.

Welk model ondergoed?

De meest gangbare modellen zijn de slip, de trunk en de strakke en wijde boxershort. De slip is de klassieke onderbroek zonder pijpen en de trunk is de strakkere en kortere versie van de boxershort.

Het kiezen van een model is een persoonlijke keuze, maar er zijn wel een aantal tips wat betreft lichaamsbouw. Voor mannen met stevige of dikke bovenbenen is een klassieke slip een goede keuze. Ook een strakke boxershort met wat langere pijpen staat deze mannen goed en biedt veel comfort.

Voor mannen met slanke benen is een trunk of een boxershort met kortere pijpen een goede optie. Ook de klassieke slip doet het altijd goed.

Er zijn speciale low rise trunks op de markt voor mannen die graag een lagere tailleband hebben. Voor mannen met een buikje is dit een comfortabele onderbroek omdat een lagere tailleband niet zo snel zal omvouwen. Deze tips kun je in gedachten houden tijdens het shoppen maar het belangrijkste is natuurlijk om te dragen wat je mooi vindt en waar je je prettig in voelt.